צליפת שוט או Whiplash injury הם הכינויים המוכרים לפגיעות הצוואר הנגרמות בשל הפעלה עוצמתית ופתאומית של כוחות מנוגדים על הצוואר. צליפת שוט עלולה להיגרם בעת שרכב נוסע ועושה עצירה בצורה חדה ופתאומית כדי לא להתנגש ברכב (באוטובוסים זה יחסית נפוץ שהנהג בולם לפעמים וכל האוטובוס מיטלטל) או כשהוא נבלם בפתאומיות עקב התנגשות בעצם או ברכב אחר – תאונת דרכים.
במקרים כאלה, פלג גופו העליון של האדם (בין אם הוא הנוהג ברכב או נוסע בו) ייהדף קדימה, ייבלם ע"י חגורת הבטיחות ולאחר מכן, יוטח בחזרה בחוזקה לאחור, לכיסא הרכב. תנועת הגוף המהירה קדימה ואחורה תפעיל על חוליות הצוואר והרקמות שבאזור את אותם כוחות מנוגדים שאותם הזכרנו, ולכן, היא אף עשויה לגרום לנזקים משמעותיים.
צליפת שוט – תסמינים, אבחון וטיפול
ברשימת התסמינים האופייניים לפציעות צליפת שוט עשויים להופיע כאבי צוואר וכאבים בכתפיים, כאבי ראש וסחרחורות, הגבלה ביכולת תנועת הצוואר (בין אם התנועה הינה מעלה ומטה או מצד לצד).
אבחון מקצועי של פגיעות צוואר צליפת שוט לאחר תאונת דרכים נעשה, לרוב, ע"י אורתופד במסגרת קופת חולים או בית חולים ויכלול תיאור החולה הנוגע לתסמינים שאותם הוא חווה, תשאול נסיבותיו של המקרה אשר בעקבותיו הופיעו התסמינים, ביצוע בדיקות טווח תנועת הצוואר, בדיקת הרגישות הקיימת באזורי הצוואר והכתפיים השונים, כמו גם שלילת תופעות נוספות אחרות (אשר לרוב, תתבצע בצילום רנטגן או בצילוםC.T.
הטיפול בפציעה מסוג זה ישתנה וייקבע בהתאם לחומרותיהם של הפגיעה והנזק שנגרמו. לרוב, במקרים הקלים יותר, הטיפול יסתכם בהנחיות הרופא למנוחה ולהגבלת תנועת הצוואר על ידי שימוש בצווארון הרפואי המעניק לו תמיכה.
במידת הצורך, יומלץ על נטילתם של משככי כאבים או תרופות נוגדות דלקת.
בהתאם לחומרת המצב, תומלצנה לנפגע אף דרכי טיפול נוספות כדוגמת פיזיותרפיה או עיסויים וטיפולים שונים מתחומי הרפואה המשלימה.
במקרים מורכבים יותר, בהם אובחנו נזק משמעותי ופגיעה קיימת בחוליות הצוואר, עלול להיווצר מצב כרוני שיותיר את הנפגע במצב של נכות צמיתה או יעורר את הצורך בניתוח.
האם צליפת שוט מזכה את הנפגע בקבלת פיצוי?
צליפות שוט, בהתאמה לדרגת חומרתן, עלולות לגבות מהסובלים מהן מחירים בלתי מבוטלים: הפסד ימי העבודה שבתקופת ההחלמה מהפגיעה, מגבלות בתנועות הצוואר, כאבים שעלולים להשפיע (בדרך זו או אחרת) על כושר העבודה והיכולת לבצע אותה בהצלחה, הוצאות הנגרמות של הצורך בטיפולים רפואיים, טיפולים פרא-רפואיים (כדוגמת פיזיותרפיה) וטיפולים משלימים, רכישת תרופות, אביזרים רפואיים ועוד.
אבל לא רק המחיר הכלכלי הינו כבד, שכן איכות חייו של הנפגע בתאונת דרכים ושל בני משפחתו, אף היא מושפע, ישירות מפגיעה זו.
בנוסף, במקרים בהם הפגיעה נגרמה בעת תאונת דרכים בדרך לעבודה או בחזרה מעבודה, קיימת סבירות גבוהה לכך כי הנפגעים במהלכן יהיו זכאים לקבלת פיצוי מחברת הביטוח שבה מבוטח הרכב במסגרת פוליסת ביטוח החובה (וזאת בהתאם להוראותיו של חוק הפיצוי לנפגעי תאונות דרכים).
מה חשוב לעשות במידה והייתם מעורבים בתאונת דרכים?
חשוב לדעת, כי בחלק גדול מהתאונות, היקפו המלא של הנזק הרפואי שנגרם בתאונה, עתיד להתגלות רק בחלוף ימים ושבועות מעת התרחשות האירוע-עצמו. לכן, לא רק שחשוב לתעד את כל הבדיקות, האבחנות והטיפולים שלהם זכיתם מכל גורם רפואי / פרא-רפואי או אחר, אלא גם חשוב לפנות לעורך דין המתמחה בטיפול בנפגעי תאונות דרכים קרוב ככל האפשר להתרחשות התאונה, בכדי שיוכל לגבש את התשתית המשפטית הראייתית והרפואית של התאונה . כך, במקרה הצורך, יהיה לכם קל יותר לקבל את הפיצוי המגיע לכם בעקבות התאונה שעברתם
אין האמור במאמר כדי להוות ייעוץ רפואי ו/או משפטי ו/או תחליף לייעוץ רפואי ו/או משפטי ובכל נושא רפואי ו/או משפטי יש להיוועץ ברופא ו/או בעורך דין.