תאונות אופנוע הן תמיד לא קלות, הפציעות שנגרמות לרוכבי אופנועים בתאונות דרכים לעומת אנשים הנוסעים ברכבים הם הרבה יותר קשות וזאת בשל העובדה שרוכבי האופנועים נמצאים כמעט ללא אמצעי מיגון שיגנו עליהם למעט קסדה ומיגון לביש כמו חליפות ומעילים וכיוצ"ב לעומת נהגי הרכב שמוגנים הרבה יותר בתוך המכונית בה הם נוסעים. לכן סטטיסטית הפגיעות של רוכבי האופנועים יותר קשות ובתקופת החורף מרבית רוכבי האופנועים מעדיפים שלא לנסוע איתם בגלל הסיכונים הגבוהים להחליק ולהיפצע.
היכן מתרחשות מרבית תאונות האופנוע?
מרבית תאונות האופנוע מתרחשות בערים הגדולות כמו, תל אביב, ירושלים, חיפה, אשדוד, נתניה ששם יש צפיפות גבוהה של רכבים שאיתם רוכבי האופנועים נאלצים להתמודד יום יום בכבישים ולא מצליחים לראות אותם, בנוסף הם מתמודדים על השטח בו הם נוסעים עם רוכבי אופניים חשמליים עם כבישים משובשים או מחליקים, תנאי מזג אוויר משתנים ועוד.
הפגיעות של רוכבי האופנועים מתאונת הדרכים יכולות להיות בעלות השלכות רפואיות, תפקודיות וכלכליות עליהם, הטיפול וההליך השיקומי בתאונות הקשות עשוי להיות ממושך, מורכב ויקר. בנוסף, לעיתים פגיעות שנדמות לאחר התאונה כקלות עשויות להחמיר את מצבו הרפואי של הנפגע.
אל תוותרו על הביטוח
לכן הדבר החשוב ביותר שצריך לעשות רוכב האופנוע עוד לפני שבכלל נסע עם האופנוע הוא קודם כל לעשות ביטוח חובה לאופנוע. ביטוח החובה תפקידו הוא שהיה ונפגעתם עם האופנוע אתם לא צריכים להוכיח שהרכב שפגע בכם הוא אשם וההליך המשפטי ידון בשאלת הנזקים שנגרמו לגופכם. בתאונות עצמיות כמו החלקה או נפילה מכביש משובש או איבוד שליטה ופגיעה בקיר ומדרכה לא תובעים את האחראי למפגע, אלא את חברת הביטוח שביטחה אתכם בביטוח החובה. כך גם במקרה של תאונה עם הולך רגל או אופניים חשמליים. יצוין, כי במקרים מסוימים ואחרים פגיעה בשל ירידה או עליה לאופנוע ייתכן ומדובר גם בתאונת דרכים על פי חוק והתביעה תהיה נגד חברת הביטוח של האופנוע.
אם מדובר באופנוע לצורכי עבודה שבה המעסיק נותן לעובד שלו את האופנוע לעבוד כמו אצל שליחים כדאי מאד שהעובד יבדוק עם המעסיק אם יש לו כיסוי ביטוחי במקרה של תאונה.
עלויות הביטוח החובה לאופנועים הן גבוהות לעומת רכב פרטי, אולם משבחרתם לנסוע על האופנוע אין מה להתעסק עם העלות הכספית של הביטוח, כי הבריאות שלכם היא החשובה ביותר.
תאונות דרכים עם האופנוע שהן תאונות עבודה
תאונות דרכים שמתרחשות בזמן העבודה כאמור כמו אצל אנשים שזו פרנסתם או תאונות דרכים שמתרחשות בדרך לעבודה או בחזרה מהעבודה יכולות להיחשב כתאונות עבודה. במידה והביטוח הלאומי הכיר בתאונה שעבר רוכב האופנוע כתאונת עבודה הוא יהיה זכאי בנוסף לפיצויים שהוא עשוי לקבל מחברת הביטוח גם לתשלום דמי פגיעה עד 91 ימים ופיצויים של מענק חד פעמי או קצבת נכות אם נותרה לו נכות 9% ומעלה.
הצורך בעורך הדין שעוסק בתאונות אופנוע
היות ומדובר בתאונות שהן ברוב המקרים עם פגיעות שעשויות להשפיע לטווח הארוך כך שגם תאונה שנדמית כקלה יכולה אחרי זמן להתברר כמורכבת ובעלת השלכות על עתידו הכלכלי של רוכב האופנוע מומלץ לפנות אל עורך דין נזקי גוף שעוסק בתחום של תאונות דרכים ותאונות אופנוע בפרט הבקיא ובעל ניסיון בהליכים המשפטיים בתחום וכדי שתוכלו לקבל את הפיצויים על הפגיעה שנגרמה לכם מהתאונה. עורך הדין יבחן את התאונה, ייעץ על הזכויות הפיצויים המגיעים לכם, יגבש אסטרטגיה נכונה ויסייע ויתבע אותם מהגופים השונים כמו מחברת הביטוח והמוסד לביטוח לאומי.
שמחליטים לפנות לעורך חשוב אפשר לבדוק עליו דרך המלצות של חברים או בני משפחה או לבדוק דרך אתר אינטרנט אם יש לו שם מופיעים הפרטים ותחומי עיסוק המשרד, מקום מושבו של המשרד, מאמרים בתחום שהוא כתב, דרכי התקשרות איתו וכיוצ"ב. בפגישה עם עורך הדין צריך לבדוק את ההסכם לפני שחותמים עליו, מה שכר הטרחה שהוא לוקח, כמה זמן לדעתו ייקח הטיפול, אילו מסמכים הוא צריך, האם זה עורך הדין עצמו שיטפל או גורם אחר במשרד.
מתי כדאי לפנות לעורך הדין?
כדאי לפנות בהקדם ולא מאוחר מידי, שכן לאחר התאונה הכל עוד טרי ועורך הדין יידע לכוון ולטפל בתאונה שעברתם על מנת שתקבלו את הפיצויים המקסימליים. פנייה מאוחרת יכולה להוביל לדחיית התביעה לפיצויים או קבלת פיצויים נמוכים מאשר היה יכול לקבל אם היה פונה מוקדם לעורך הדין.
המסמכים שצריך להביא לעורך דין לפני הפגישה
לפני הפגישה עם עורך הדין ייתכן וכבר בשיחת הטלפון יגיד לכם עורך הדין אילו מסמכים הוא צריך ממכם, בכל מקרה על מנת שתבואו מוכנים לפגישה איתו חשוב שיהיו ברשותכם המסמכים הבאים ולפחות חלקם:
- מסמכים רפואיים – תביאו לעורך הדין מסמכים רפואיים עם הפגיעות מהם אתם סובלים והקשורות לתאונה, כך למשל אם נפגעתם בגב או בצוואר להביא את הבדיקות הרפואיות, וצילומים כמו רנטגן, CT, MRI, אולטראסאונד שביצעתם. בנוסף אם פוניתם באמצעות אמבולנס ממקום התאונה לבית החולים תביאו דו"ח מד"א על הפינוי. בלי מסמכים רפואיים לא תוכלו לקבל שום פיצוי ולא יעזור אם רק תתלוננו בפני בני המשפחה או עורך הדין, צריך אסמכתאות רפואיות הקשורות לתאונה שעברתם.
- אישור משטרה – לאחר התאונה יש לפנות למשטרה, לדווח על התאונה ולקבל מהם טופס אישור משטרה בו מפורטים פרטי התאונה שעברתם.
- ביטוח חובה – הביטוח של חברת הביטוח שמבטח אתכם ביום התאונה על הנזקים שנגרמו לגופכם ונפשכם (לא לאופנוע). אם נהגתם באופנוע של מעסיק והתברר לכם שהוא לא שם ביטוח ייתכן וניתן לתבוע את תאגיד "קרנית" קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים.
- עדים – אם אנשים ראו את התאונה שעברתם קחו פרטים שלהם שם וטלפון, שכן עדותם תהווה ראיה לקרות תאונת הדרכים שעברתם
- קבלות – חשוב לשמור על קבלות על סכומים שהוצאתם לצורכי ריפוי כמו ביקור אצל רופא, רכישת תרופות, קבלות על נסיעות שביצעם בגלל התאונה.
כמה פיצוי רוכב האופנוע יכול לקבל?
סכום הפיצוי שרוכב אופנוע יכול לקבל תלוי בכמה משתנים וגורמים. כמו למשל את מי תובעים האם רק את חברת הביטוח שביטחה בביטוח חובה או גם את הביטוח הלאומי אם מדובר בתאונת עבודה וייתכן גם אובדן כושר עבודה ככל והנפגע לא יכול לחזור לעבודתו או לחזור באופן חלקי, תביעת ניידות ותביעת סיעוד תלוי בעוצמה וחומרת הפגיעה מהתאונה, ייתכן גם שיקום שיצטרך לעבור רוכב האופנוע שגם בתקופה הזו ייתכן ומגיע לו פיצויים כדוגמת תשלום תכוף (תשלום על החשבון) מחברת הביטוח.
כל תביעה לפיצוי מהגופים השונים היא פיצוי שונה, כך למשל הפיצוי שאפשר לקבל מחברת הביטוח שונה מהביטוח הלאומי ששם מדובר בחישוב שונה של גובה הפיצוי והוא ניתן על ימים בהם הנפגע לא יכול היה לחזור לעבודתו (דמי הפגיעה) ופיצוי או קצבה במידה ונותרה לו נכות. ככל ומדובר בתאונת דרכים שהיא קלה אז הפיצוי מחברת הביטוח יהיה בסכומים של אלפים ואולי קצת יותר, אם מדובר בתאונה שגרמה לנכות לנפגע אז יכול ומדובר בפיצויים של עשרות אלפים, מאות אלפים ויותר תלוי בחומרת הנזק שנגרמה לרוכב האופנוע.
חשוב לשים לב שיש פוליסות של אופנועים שעלותן היא זולה אך עם השתתפות עצמית עד 25,000 ₪. במקרה כזה כך אם רוכב האופנוע נפגע בתאונה שהיא קלה ייתכן והוא לא יקבל כל פיצוי מחברת הביטוח בגלל ההשתתפות העצמית שיש לו ולכן חשוב לפנות לעורך הדין שעוסק בתחום, בנוסף ככל ולא קיבל רוכב האופנוע פיצוי מחברת הביטוח אין זה שולל ממנו לקבל פיצויים מהביטוח הלאומי אם מדובר בתאונת עבודה ואובדן כושר עבודה.
איפה מגישים את התביעה נגד חברת הביטוח?
תביעות נגד חברת הביטוח עד 2.5 מיליון ₪ מוגשות בבית משפט השלום ותביעות מעל סכום זה מוגשות בבית המשפט המחוזי. בהרבה מקרים התביעות מסיימות בפשרה עם חברת הביטוח כשמטרתו של עורך הדין היא להשיג את מקסימום הפיצויים הכספיים עבור רוכב האופנוע שנפגע.
עורך דין יובל וסרברגר בעל משרד לעריכת דין היושב בנתניה, בוגר תואר ראשון ושני במשפטים, חבר ועדת נזיקין וביטוח לאומי בלשכת עורכי הדין, עוסק ובעל ניסיון של למעלה מעשור בתחום של נזקי גוף ותאונות אופנוע, מטפל בזכויות והשגת הפיצויים לנפגעי תאונות אופנוע מכל רחבי הארץ. המשרד מלווה בכל ההליך המשפטי מול הגופים השונים תוך שירות אישי לכל לקוח.