תקנה 15 לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות) הינה מתייחסת למצב התפקודי בעבודה של נפגע בתאונת עבודה. ההפעלה או אי הפעלה של תקנה 15 בעניינו של הנפגע משפיעה רבות על מצבו הכלכלי כפי שתראו בהמשך.
תקנה 15 שמפעילים אותה עשויה להגדיל את אחוזי נכות בשיעור של עד 50% מהנכות הרפואית שקבעה הוועדה הרפואית בביטוח הלאומי. התנאי הבסיסי כדי שיהיה ניתן להפעיל את התקנה הוא שהוועדה הרפואית קבעה לנפגע נכות צמיתה ולא זמנית.
דוגמאות למקרים להפעלת תקנה 15:
א. אדם שנקבעה לו נכות רפואית לצמיתות בשיעור 10% בגין הגבלה קלה בתנועות הגב התחתון.
הפעלה תקנה 15 במלואה (50%) תקנה לו כעת נכות בשיעור 15%;
ב. אדם שנקבעה לו נכות רפואית לצמיתות בשיעור 20% בגין הגבלה בינונית של תנועות הצוואר. הפעלת תקנה 15 במלואה (50%) תקנה לו כעת נכות בשיעור 30%;
ג. אדם שנקבעה לו נכות רפואית לצמיתות בשיעור 7% בגין הגבלה קלה בתנועות הגב התחתון. הפעלת תקנה 15 במלואה (50%) תקנה לו כעת נכות בשיעור 14%;
ד. אדם שנקבעה לו נכות רפואית לצמיתות בשיעור 16% בגין הגבלה של תנועות הגב התחתון. הפעלת תקנה 15 במלואה תקנה לו כעת נכות בשיעור 19%. למה 19% ולא 24% נכות? התשובה מצויה בתקנה עצמה, תת סעיף (א), אשר קובעת כי נכות שנקבעה בשיעור מתחת ל 19% תקנה 15 לא תוכל לעבור אותה.
הדוגמאות הנ"ל חשובות, כי היה ונקבע לנפגע נכות מתחת ל 9% הוא לא יהיה זכאי לכל פיצוי שהוא. היה ונקבעה לו נכות מ 9% ועד 19% הוא יהיה זכאי למענק כספי חד פעמי. היה ונקבעה לו נכות בשיעור 20% ומעלה הוא כבר יהיה זכאי לקצבה חודשית. לכן, בדוגמה ב' בתחילה שהוועדה קבעה נכות נמוכה בשיעור 7% שאינה מקנה פיצוי, הפעלת תקנה 15 במלואה תחייב את הביטוח הלאומי לשלם לאותו אדם את המענק.
הרעיון העומד מאחורי התקנה הוא החובה להתחשב מעבר לחישוב הקר בקביעת הנכות הרפואית גם בהשפעה התפקודית על הנפגע על עבודתו, כאשר לא מדובר במצב חולף. תאונה או מחלה שאירעה לעובד והוכרה כפגיעה בעבודה על ידי הביטוח הלאומי יכולה לגרום לעובד לרדת בהכנסתו או שיצטרך לעבור למחלקה פחות טובה עם שכר נמוך יותר או אף לגרום לעזיבתו וללכת לחפש מקום עבודה אחר המתאים המותאם לו יחד עם המגבלה שנוצרה לו. במקרים מסוימים מדובר בעובד שהוא בגיל מבוגר כמו 60 ואז יש קושי רב יותר למצוא עבודה חדשה מאשר בחור צעיר בתחילת דרכו התעסוקתית.
כל מקרה הוא לגופו, לפיכך הביטוח הלאומי בקבעו את השפעת הנכות על תפקודו של העובד בעבודתו צריך להתחשב בסוג מקצועו של העובד, גילו, ואם הייתה ירידה בהכנסה עקב הנכות אז יכולתו של העובד לחזור לעיסוקו בעבודתו שהיה לפני הפגיעה.