המרפק ומבנהו
המרפק האנושי מאפשר תנועות כיפוף, יישור וסיבוב היד והוא עושה זאת בשל היותו מורכב משלוש עצמות – עצם האולנה (Ulna – עצם הגומד), עצם הרדיוס (Radius – עצם החישור), וההומרוס (Humerus – עצם הזרוע). כך ששבר שנגרם בעצם אחת (או יותר) מהעצמות הללו עלול לגרום להפרעות בתפקודה של היד הפגועה.
לכל אחד מהמשתנים שאותם הזכרנו בתחילה (סוג השבר, היקף הנזק שנגרם וכד'), ישנה חשיבות מכרעת על רשימה ארוכה של גורמים, כדוגמת, רמת המגבלה שאיתה יתמודד האדם, אופן הטיפול שיוצע לו וזמן ההחלמה.
כך, למשל, בעוד שבשברים הפשוטים במרפק הטיפול יהיה, לרוב, שמרני ויכלול קיבוע באמצעות גבס (או אמצעי קיבוע אחר), במקרים המורכבים יותר (כגון שבר במרפק הכולל תזוזה ניכרת של העצם, שבר פתוח או שבר הכולל פגיעה בשרירים / רקמות רכות) יתכן שיידרש ניתוח לצורך תיקון הנזק שנגרם ובמטרה לצמצם את היקף המגבלות השונות שאיתן יהיה על הנפגע להתמודד בהמשך חייו.
סוגי השברים הנפוצים במרפק והסיבות להם
- שבר אולקרנון (Olecranon Fracture) – שבר נפוץ שנגרם בשל מכה ישירה בקצהו המחודד של מרפק או בשל נפילה על "חוד" המרפק.
- שבר בראש רדיוס המרפק (Radial head fracture) – ראש רדיוס המרפק הוא מבנה שצורתו דסקית המהווה את תחילתה של עצם הרדיוס (החישור). שבר מסוג זה, ייגרם, לרוב, בשל נפילה על היד כשהיא מושטת, והוא עשוי להיות שבר פשוט או שבר שמלווה בפריקת המרפק.
- שבר סופרה-קונדילרי (Supracondylar Fracture) – שבר שמתרחש בקצותיה התחתונים של עצם הזרוע (עצם ההומרוס), ממש מעל הסחוסים שבמרפקים. זהו שבר, אשר, לרוב, יהיה חוץ-מפרקי, הוא נחשב לסוג שבר המרפק הנפוץ ביותר אצל ילדים, ונגרם בשל נפילה בזרועות ישרות.
פיצוי בגין שבר במרפק כתוצאה מתאונה
שבר במרפק עלול, באופן טבעי, לגרום להגבלת טווח תנועת המרפק. לפגיעה זו, עלולים להתלוות סיבוכים נוספים שונים, ביניהם – פגיעה אפשרית בעצבים ובכלי דם, איחוי השבר במנח שאינו תקין וכן הלאה. במקרים מורכבים, שבר כזה אף עלול להותיר את הנפגע, כשהוא סובל, לצמיתות, מאחוזי נכות מסוימים (בהתאם לסוג השבר, רמת מורכבותו, מידת ומנח האיחוי, מגבלת התנועה וכד').
במצבים בהם נגרם השבר במרפק כתוצאה מתאונה (תאונת דרכים, תאונת עבודה או תאונה המתרחשת בשטח הציבורי) עשוי לעמוד לזכות הנפגע פיצוי כספי מסוים, כשהדבר תלוי, בין שאר הגורמים, באחוזי הנכות שייקבעו לו כתוצאה מאותו שבר במרפק, נסיבות התרחשות התאונה, הפסדים כספיים שכבר נגרמו וכאלה העתידים להיגרם לנפגע ועוד.
במקרים בהם התאונה אשר גרמה לשבר התרחשה בשל רשלנות גורם ספציפי כלשהו (כדוגמת מעסיק או רשות מקומית), יתכן ויש בסיס חוקי להגשת תביעת נזיקין כנגד הגורם האחראי לרשלנות.
עשויה להיות אפשרות לפנות בתביעה למוסד לביטוח לאומי ולקבלת הזכויות הנגזרות מאחוזי הנכות שנקבעות לנפגע, ובמידה והנפגע מבוטח בפוליסת ביטוח מסוג כלשהו כביטוח נגד תאונות אישיות או נגד אובדן כושר עבודה, יתכן ותעמוד לו הזכאות לקבלת פיצוי מכוח פוליסת הביטוח שלו.
במקרים בהם השבר במרפק אירע בשל תאונת דרכים שהתרחשה בעת העבודה או בדרכו של הנפגע לעבודה או בדרכו בחזרה מהעבודה, זוהי תאונת דרכים שעשויה להיות גם תאונת עבודה, וחשוב לבחון, בעצה אחת עם עורך דין המתמחה בכך, את דרכי הפעולה האפשריות.
מה לעשות במידה ונגרם לכם שבר במרפק בתאונה?
הבסיס לכל הגשת תביעה (ואין זה משנה מהי זהותו הגוף הנתבע) הוא תיעוד. לכן, חשוב לתעד ולאסוף, לא רק את המסמכים המתעדים את עצם קיום התאונה, אלא גם מסמכי קופת חולים או בית חולים שמתעדים את מצב המרפק. כמובן, מכאן, דרכי הפעולה משתנות בהתאם לנסיבות (תאונת דרכים, תאונת עבודה או תאונה שאירעה בשטח ציבורי) ולגוף הנתבע, אולם חשוב מאד לפנות, בשלב מוקדם ככל האפשר, לעורך דין המתמחה בתחום, על מנת לבחון את כל האפשרויות ודרכי הפעולה העומדות בפניכם ולהיערך בהתאם!
אין האמור במאמר כדי להוות ייעוץ רפואי ו/או משפטי ו/או תחליף לייעוץ רפואי ו/או משפטי ובכל נושא רפואי ו/או משפטי יש להיוועץ ברופא ו/או בעורך דין.