בכל הנושא הנוגע לתביעות תאונות דרכים, החוק הישראלי המבטיח קבלת פיצויים לכל מי שנגרמו להם נזקי גוף במהלך תאונת דרכים הוא חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (הפלת"ד בקיצור).
ראוי לדעת, כי חוק הפלת"ד, בניגוד לחוקים אחרים, כשזה מגיע לתביעות תאונות דרכים, החוק אינו מתנה את קבלת הפיצויים בהוכחת האשמה במקרה של תאונת דרכים, והזכאים לתבוע עשויים להיות כל מי שנפגע בתאונה (הולך רגל או נהג אחר) או הנהג הפוגע-עצמו, וזאת, בלבד שהם סבלו מנזקי גוף (פגיעה או פציעה) כתוצאה מהתרחשות תאונת דרכים.
הדרך להוכיח את קיומם של נזקי גוף אלו עוברת דרך הוכחת קבלת טיפול רפואי במסגרת בית חולים או קופת חולים, וזה הוא בדיוק האתגר העומד בפני עורך דין נזקי גוף מקצועי, בכל תביעת תאונת דרכים בגין נזקי גוף.
מהי תאונת דרכים?
חוק הפלת"ד המגדיר מהי תאונת דרכים, נתון לפרשנויות רבות של בתי המשפט ופסיקות רבות עולות כל הזמן, ספרים מתעדכנים, מאמרים נכתבים על הנושא ולא בכדי.
כשמדובר בהתנגשות בין רכבים אז די ברור שמדובר בתאונת דרכים כמו שרובנו סבורים, אך מה קורה אם אדם ירד מרכבו האם זו תאונה, תלוי בנסיבות לא כל ירידה מרכב תיחשב לתאונת דרכים על פי החוק, כנ"ל גם עלייה לרכב ומה לגבי ניצול הכוח המיכני של רכב למשל משאית שיש עליה מנוף ונגרם נזק למפעיל של המנוף האם זה ייחשב לתאונת דרכים על פי חוק ומה לגבי אדם שתידלק את הרכב שלו והחליק מחוץ לרכב, האם זו תאונת דרכים ומה לגבי הולך רכב או רוכב אופניים חשמליים שנבהל ונפל מרכב שצפר תוך כדי נסיעה, האם זו תיחשב כתאונת דרכים.
אגב גם לגבי תאונות דרכים קלאסיות של רכב שהתנגש ברכב אחר ונגרמו נזקים ליושבי הרכב, האם היה רישיון נהיגה בתוקף, האם היה ביטוח חובה בתוקף ואם אין רישיון וביטוח חובה בתוקף האם בכל זאת ניתן לקבל פיצויים על הנזקים שנגרמו.
אם כן הגדרה של האדם הרגיל, הסביר זה שנפגע מהי תאונת דרכים לא בהכרח תמיד תהיה שווה להגדרה של החוק ופרשנותו של בית המשפט, לעיתים יהיה סבור האדם שנפגע שבכלל לא מדובר בתאונת דרכים ולא מגיע לו פיצוי שעה שדווקא כן מגיע לו.
מהו נזק גוף?
מחלה, פציעה, חבלה בגוף, פגיעה נפשית, שכלית או קוגניטיבית ושזה נגרם לאדם שנפגע בזמן תאונת הדרכים.
עכשיו שאלה, האם אדם שנפגע באוטובוס יהיה זכאי לפיצוי? תלוי, אם האוטובוס נניח עצר חזק ואותו אדם היה בעמידה ונפל בהחלט רוב הסיכויים שמדובר בתאונת דרכים על פי חוק, אולם ניקח דוגמא הפוכה למצב, מה קורה אם אותו אדם הייתה לו סחרחורת באוטובוס ובגלל הסחרחורת הוא נפל ולא בגלל עצירה, רוב הסיכויים שהאוטובוס ישמש כאן כזירה בלבד והאדם שנפגע בגלל הסחרחורת לא יקבל פיצוי, הכוונה לזירה כמו נניח זה קרה לו בבית, כלומר לא הייתה השפעה של האוטובוס על הפגיעה של האדם.
ומה לגבי הפיצויים המגיעים כתוצאה מתאונת דרכים, זה כבר נושא למאמר אחר, אולם גם כאן אין לקבוע מסמרות בעניין ואני ממליץ להיצמד למה שעורך הדין שלכם מוסר לכם.
הגשת תביעת תאונות דרכים על ידי עורך דין נזקי גוף
אם כן, ניתן לראות כי החוק מגדיר לא מעט אירועים הקשורים בשימוש ברכב כ"תאונת דרכים" וכך גם לגבי נזק הגוף שנגרם, ולכן, לכאורה, לא אמורה להיות בעיה בהגשת תביעת תאונת דרכים בגין נזקי גוף.
הסיבה שהשתמשתי במילה "לכאורה" היא, שמהצד השני, הנתבעות בתביעות מסוג זה, הן חברות הביטוח, גופים עסקיים, שבאופן טבעי, יעשו הכל על מנת שלא לשלם לנפגע את הפיצוי המגיע לו כחוק, ובמקרים בהם המקרה ברור, הם ינסו הכל בכדי לצמצם את היקפו של הפיצוי המשולם. ולכן, חשוב להתייעץ עם עורך דין נזקי גוף, בכל מקרה של תביעות תאונות דרכים.
הייתם מעורבים בתאונת דרכים?
פנו אל משרד עו"ד יובל וסרברגר בר לצורך קבלת ייעוץ!