תאונת דרכים היא תמיד אירוע כואב, מלחיץ ומצער לכל הצדדים המעורבים בה.
כיום קיימים הרבה כלי רכב בכבישים כמו כלי רכב פרטיים, משאיות, אופנועים שהתווספו אליהם רוכבי אופניים חשמליים וקורקינטים שביחד עם הולכי הרגל נוצר חיכוך תמידי ביניהם וכל הזמן קורות תאונות דרכים שאנשים בגללם נפצעים.
מעבר לכך לצערנו גם קורות תאונות דרכים אחרות עצמיות נניח בשל החלקה בכביש או תאונת פגע וברח, כאשר נהג הרכב שפגע ברח ממקום התאונה והותיר את האדם שנפגע לבדו במקום התאונה.
בשל ריבוי תאונות דרכים הגורמות לפציעות של אנשים המחוקק היה ער לכך וחוקק את חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. לפיכך, היה ואדם שנפגע בתאונת דרכים המוגדרת על פי החוק הוא אינו צריך להוכיח אשמה של נהג הרכב הפוגע והוא יקבל פיצויים על הנזקים שנגרמו לו.
במסגרת החוק נכנסים כמובן תאונות הדרכים הקלאסיות של מעורבות בתאונת דרכים של כלי רכב, פגיעה של רכב ברוכב אופניים או הולך רגל ואין צורך להוכיח כאמור שום אשמה של מי פגע במי וההליך המשפטי בבית המשפט לרוב יהיה על גובה הפיצויים בגין הנזקים שנגרמו לאדם שנפגע.
הפציעות בתאונת דרכים מחולקות לפציעות קלות שחולפות ופציעות שמותירות נכות לכל החיים.
שמדברים על נכות אין הכוונה רק למישהו עם נכות 100% ועם כיסא גלגלים, הרבה מהפציעות המותירות נכות עשויות לנוע בטווח נכויות של 5%-20% נכות, כך למשל אם אדם נפגע בצוואר ונותרה לו הגבלה אפילו קלה היא יכולה להותיר לו נכות של 10%.
לעיתים אדם שנפגע בתאונה סבור שלא נותר לו שום דבר ואינו מייחס חשיבות לכאבים או למוגבלות שיש לו והוא חי עם זה, אבל שבודקים לעומק איתו מגלים כי התאונה גרמה לו לנכות ועליה הוא עשוי לקבל פיצויים שיכולים להגיע לעשרות אלפים ואף יותר תלוי בגורמים נוספים וחומרת הפציעה.
לכן, ישנם פציעות שניתן לקבל עליהם כמה אלפי שקלים ומדובר בפגיעות קלות וישנם פגיעות שהפיצויים גבוהים הרבה והם כאשר נותרה נכות לאדם שנפגע.
מעבר לפגיעה הפיזית, תאונת דרכים מותירה לעיתים גם פגיעה נפשית שבה האדם שנפגע בתאונה עשוי לסבול מחרדות, פחדים, דיכאון מהתאונה שגם היא יכולה להותיר נכות. גם בגין פגיעה נפשית בעקבות התאונה ניתן לקבל פיצויים.
הליך התביעה של פיצוי על תאונת דרכים הינו הליך שעורכי דין העוסקים בתחום מגישים אותו לבית המשפט.
התביעה מוגשת לבית המשפט השלום או המחוזי (מעל 2.5 מליון ₪) שבה צריך להוכיח ראשית שאירעה תאונת דרכים והדבר השני את הפיצויים המגיעים לנפגע בעקבות התאונה.
חברות הביטוח של הרכב יעשו הכל כדי לא לשלם או לשלם כמה שפחות לאדם שנפגע ולכן גם אם אתם מקבלים לפתע הצעה לפיצוי מחברת הביטוח עוד לפני שפניתם לעורך דין מומלץ שלא לקבל אותה, אלא לפנות לעורך דין שעוסק שתחום עיסוקו הוא תאונות דרכים, לרבות נזקי גוף, נזיקין.
ברגע שחתמתם על הסכמתכם לקבל את הפיצוי כמעט ואין דרך חזרה בזמן שהפגיעה שלכם "שווה" יותר כספית מאשר הצעת הפיצוי של חברת הביטוח.
כדי שתוכלו לקבל את פיצויים המגיעים לכם לאחר הגשת התביעה חשוב שתעבירו לעורך הדין שלכם אישור משטרה שבו מפורטים פרטי התאונה, רישיון נהיגה בתוקף (אם מדובר בנהג שנפגע), אם מדובר בהתנגשות בין כלי רכב לקחת פרטים של נהג הרכב השני. בנוסף, לצלם את מקום התאונה והרכבים, להעביר לו את מלוא המסמכים הרפואיים כתוצאה מהתאונה, קבלות על הוצאות בעקבות התאונה.
הולכי רגל ורוכבי אופניים וקורקינטיים חשוב שיהיה לכם פרטי הרכב שהיה מעורב אתכם בתאונת דרכים, אם אין לכם או שהוא ברח עדיין אפשר לתבוע פיצויים על הנזקים שנגרמו מחברת "קרנית".
בנוגע לתאונת דרכים בעבודה או בדרך לעבודה או בחזרה מעבודה יש גם גורם נוסף שצריך לתבוע והוא את הביטוח הלאומי, חשוב שהמעסיק ימלא לכם את טופס בל/250 למתן טיפול רפואי לנפגע בעבודה ולאחר מכן להעביר לקופת החולים, עצמאיים צריכים למלא טופס בל/283.
ככל ותאונת הדרכים תוכר בתאונה כתאונת עבודה אזי תהיו זכאים לקבל פיצויים גם מהביטוח הלאומי והם דמי פגיעה ופיצויים חד פעמיים או קצבה בהתאם לגובה הנכות שנקבעה לכם.
בנושא זה צריך לדעת כי אין כפל פיצויים, כלומר לאחר תשלום הפיצויים מהביטוח הלאומי חברת הביטוח תקזז את התשלום שהתקבל ותשלם את היתרה מסך הפיצויים בעקבות הנזק.
למשל אדם שנפגע בתאונת דרכים וקיבל מהביטוח הלאומי 10 אלף ₪ ולאחר מכן עורך הדין הגיש תביעה לבית המשפט ושם השופט הורה לחברת הביטוח לשלם לנפגע פיצויים של 100 אלף ₪, אז במקרה זה מקזזים את הפיצוי שהתקבל מהביטוח הלאומי וסך הפיצוי שיקבל מחברת הביטוח יהיה 90 אלף ₪.
ניתן לראות לפיכך כי ישנם לא מעט נושאים ודברים שצריך לעשות, לרבות ניהול ההליך בבית המשפט והביטוח הלאומי (אם מדובר בתאונת דרכים עבודה) כך שתוכלו לקבל את הפיצויים המגיעים לכם.
מעבר לכך לעיתים גם נתקלים בסוגיות משפטיות מורכבות ביחס לסכום הפיצוי שצריך להיות או אם מדובר בתאונת דרכים שחברת הביטוח שסבורה שלא קרתה או שאינה נכנסת לחוק ואינה מעוניינת כלל לשלם.
במשרד עורך דין יובל וסרברגר בר עוסקים בתחום שנים רבות בפיצויים עקב תאונות דרכים ונאבקים בשביל שהנפגע יקבל את מלוא זכויותיו.