בתחומים רבים בחיינו, ההחלטה האם להסתכן בקרות אירוע שיחייב אותנו-אישית ובכך לשאת בהוצאה הכספית המשמעותית או לרכוש ביטוח (ובכך, בעצם, להעביר את האחריות לנטל הכספי הנלווה לאירוע ולהשלכותיו) נתונה בידי כל אחד ואחת מאיתנו. יחד עם זאת, ישנם תחומים בהם בחר המחוקק שלא להותיר את ההחלטה בידי האדם, אלא לחייבו ברכישת הביטוח שיגן עליו. ביטוח חובה לרכב הינו דוגמה מצוינת לכך, שכן, בנוגע אליו המדינה אינה מותירה בידיו של האדם אפשרויות בחירה, והיא מחייבת כל נהג לרכוש ביטוח כזה, טרם עלייתו עם רכבו לכביש. זאת, מאחר ועצם פעולת הנהיגה מוגדרת כפעולה הטומנת בחובה סיכונים לפגיעות פיזיות – לא רק לנהג-עצמו, אלא גם לכל מי (ומה) שמצוי בסביבתו – נוסע שנוסע עימו, נהג אחר בכביש, רכב אחר וכן הלאה.
ובכל זאת, מה קורה בעת תאונת דרכים כשלרכב אין ביטוח חובה?
התסריטים הנוגעים לנהיגה ללא כיסוי של ביטוח חובה לרכב הם רבים ומורכבים, אולם, בשל קוצר היריעה נתמקד כאן בשני מצבים:
נהג שאין ברשותו ביטוח חובה והוא נפגע במהלך תאונת דרכים – כאן הסיטואציה עשויה להתחלק לשני מקרים. בראשון – הנהג שלנו (חסר ביטוח החובה) נהג כהלכה, אבל נפגע על ידי רכב אחר – במקרה כזה, תוגש תביעה נגד חברת הביטוח שביטחה את רכבו של הנהג הפוגע, הרכב השני המעורב בתאונת הדרכים. משמעותו המשפטית של מקרה זה, הינה כי על הנפגע מוטל נטל ההוכחה, ועליו מוטלת האחריות להוכיח, במסגרת תביעה נזיקית רגילה עפ"י פקודת הנזיקין, כי האשמה בשל גרימת תאונת הדרכים נעוצה בנהג השני (בגין רשלנותו או בגין כל סיבה אחרת המעוגנת בחוק הישראלי).
במקרה השני – הנהג שלנו (חסר ביטוח החובה) לא נהג כהלכה ופגע ברכב אחר – במקרה כזה, הנהג הפוגע לא יוכל להגיש תביעה, אולם, הוא בהחלט עלול להיות חשוף לתביעה מן הצד שנפגע.
ומה דינו של נוסע ששהה ברכב חסר ביטוח חובה בעת תאונת דרכים?
מקרה נפוץ נוסף יהיה מקרה בו אדם נוהג ברכב ללא ביטוח חובה, ובעת תאונת דרכים, נפגע נוסע שנסע עימו ברכב. במקרה כזה, תאגיד קרנית (קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים) יהיה הכתובת להגשת התביעה מצד הנוסע.
הייתם מעורבים בתאונת דרכים?
פנו אל משרד עו"ד יובל וסרברגר בר לצורך קבלת ייעוץ!