במקרים של תאונות דרכים קלות וגם כאלה שנותרה בגינם נכות הנפגע על פי חוק מקבל מחברת הביטוח פיצוי על הפגיעה שאירעה לו. ההליך לפיצוי יכול להימשך מס' חודשים וגם שנים, אך ההשפעה של הפציעה אינה מייד מובילה לשינוי חיי הנפגע מקצה לקצה. במקרים של תאונות דרכים קשות נוצר מצב שהנפגע שקודם לתאונה יכול היה לכלכל את עצמו, משפחתו, להתפרנס, לגדל את ילדיו כעת בעקבות הפציעה אינו יכול לעשות זאת. במצב כזה הנפגע ובני משפחתו עשויים להיכנס לבור כלכלי ולצבור חובות כלכליים כבדים בעקבות הפציעה שכן רמת החיים ירדה וההליך המשפטי לקבלת הפיצויים עקב תאונת הדרכים עשוי להימשך זמן רב.
מה אם כן אפשר לעשות כדי שהנפגע בתאונת הדרכים ומשפחתו לא יקרסו כלכלית?
במקרה כזה להבדיל מתאונות הדרכים הרגילות, כדי למנוע פגיעה כלכלית בנפגע ובני משפחתו יצר המחוקק את התשלום התכוף.
התשלום התכוף הינו תשלום דחוף שיצר המחוקק שאומר שהנפגע יקבל תשלום מחברת הביטוח עוד לפני שהתבררה סוגיית הפיצויים כתוצאה מהתאונה. הוא נותן מענה כספי זמני ומהיר כדי שהנפגע ומשפחתו לא ישקעו כלכלית בעקבות התאונה. כמו כן, התשלום התכוף יכול ויינתן ככל שיש צורך לתלוייו של הנפגע (בן זוגו של הנפגע, ילדו והוריו).
התשלום התכוף נועד לצרכים של ריפוי, סיעוד ומחייה של הנפגע והוא ניתן רק כאשר מדובר בתאונת דרכים ולא במקרים אחרים כמו נפילה ברחוב מבור במדרכה.
הדרישה לתשלום תכוף מוגשת ראשית לחברת הביטוח, אשר צריכה תוך 60 ימים מכתב הדרישה של העורך דין לתת את התשלום. היה וחברת הביטוח לא נותנת את התשלום התכוף, רשאי הנפגע לפנות לבית המשפט כדי לקבלו.
על מנת להגיש את הבקשה לתשלום תכוף יש לצרף לה בין היתר אישור משטרה, רישיון נהיגה בתוקף (אם הנפגע נהג), תלושי שכר קודם לתאונה, מסמכים רפואיים, אישורי מחלה, קבלות על הוצאות של טיפולים ואביזרים ונסיעות.
התשלום התכוף הוא על החשבון, הכוונה שמסך הפיצויים הסופי מנכים את התשלום התכוף ששולם לנפגע, כך שאם שולמו 600,000 ₪ ומתוך זה קיבל הנפגע 40,000 ₪ תשלום תכוף, אז לאחר הניכוי יישאר בידו 560,000 ₪ פיצוי.
התשלום התכוף אינו הפיצוי הסופי, אלא הוא רק שלב ביניים מתוך סך הפיצויים הכוללים המגיעים כתוצאה מתאונת הדרכים.
אתך בדרך לפיצוי
עו"ד יובל וסרברגר בר