נזקי גוף פיצויים
נזקי גוף הם נזקים שנגרמו לגופו ונפשו (כמו פוסט טראומה, חרדות, עצבנות) של אדם שיכול ונפגע בין היתר באחד מאלה בתאונת דרכים (כולל תאונת פגע וברח ותאונה עצמית, תאונות אופנועים, תאונות של רוכבי אופניים עם כלי רכב), תאונת עבודה (כולל תאונה בדרך לעבודה ובחזרה מהעבודה), תאונה שאירעה בשטח של רשות הציבורית (עירייה, מועצה, מושב, קיבוץ), תאונה בקניון, תאונה בחיק הטבע (בטיול, בנחלים, במסגרת פיקניק שעושים), רשלנות רפואית ותאונות אישיות תלמידים ובוגרים. בגין הנזקים שנגרמו לאדם שנפגע מהתאונה שהוא עבר הוא יכול לקבל פיצויים כספיים.
תחום הפיצויים של נזקי הגוף הוא תחום מורכב היות ומדובר באדם שנפצע ונפגע והפגיעה שלו כתוצאה מהתאונה יכולה להוביל לו להפסדי שכר מיד לאחר התאונה, לגרום לו לקחת הלוואות או להוציא חסכונות, להפסדי שכר עתידיים, להוביל למצב של אי יכולת לחזור לעבודה, להוצאות רפואיות מרובות, לצורך בעזרה וסיוע מצד בן משפחה או עזרה של מטפלת לאחר התאונה, לכאב וסבל שנשארים כמו צלקת תמידית. במצב כזה יש צורך בפיצויים שיעזרו לנפגע כדי לסייע לו עם מצבו לאחר התאונה. הפיצויים אינם רק להקל על מצבו של הנפגע כמו ממתק שממתיק קצת את הכאב, כי בשביל זה יש משככי כאבים שנותנים, אלא לעזור לנפגע כעת לאחר התאונה להתמודד לאורך זמן איתה בין אם זה לתקופה זמנית ובין אם זה לכל משך חייו. הדבר השני של המורכבות הוא ההליך המשפטי כי הוא יכול לקחת זמן ותלוי בסוג התאונה וסוג הפציעה שנגרמה. בסופו של דבר המטרה של עורך הדין היא להשיג את הפיצויים המקסימליים המגיעים לנפגע.
סוגי תאונות ואת מי אפשר לתבוע לקבלת הפיצויים
תאונת דרכים
שתאונת דרכים מתרחשת היא אירוע טראומתי לכל מי שנפגע והיה מעורב בתאונה, אף אדם שנפגע בתאונת דרכים לא מצפה שבמהלך שגרת היום יום שלו הוא ייפצע. החוק שמטפל בתאונת דרכים הוא חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, ככל והתאונה נכנסת להגדרה שבחוק אין צורך להוכיח מי אשם בתאונה והמסלול יהיה ישר להערכת הפיצוי כתוצאה מהתאונה. תאונות דרכים של התנגשות בין כלי רכב (כולל אופנועים וקטנועים), או בין כלי רכב לבין רוכב אופניים או הולך רגל די יחסית ברור שמדובר בתאונת דרכים וכעת יש לבדוק עוד פרמטרים נוספים להכרה כמו רישיון נהיגה בתוקף, תעודת ביטוח חובה למועד התאונה. תאונת דרכים נוספת שנכנסת לחוק היא תאונה של נוסע באוטובוס במהלך נסיעה או תאונה במהלך נסיעה במונית או רכב הסעות, תאונת רכבת במהלך עצירה פתאומית שלה וכן פציעה במהלך ירידה ועליה לרכב שיכולה גם להיחשב כתאונת דרכים. במידה ומדובר בתאונה בין כלי רכב אז צריך לתבוע את חברת הביטוח של הרכב שנפגע, כלומר לא תובעים את נהג הרכב שלדעתם הוא שגרם לתאונה. במקרה של תאונת דרכים עצמית כמו החלקה עם הרכב או התנגשות בעצם כלשהו כמו קיר או סלע למשל תובעים את חברת הביטוח של הרכב עצמו. במידה ונהג הרכב שנפגע אין לו ביטוח צריך לבחון תביעת רשלנות כנגד הנהג השני שאיתו התרחשה התאונה. בתאונות שרשרת בין מספר רכבים גם כאן אין צורך להוכיח מי אשם בתאונה ותובעים את חברת הביטוח שביטחה את הרכב ביום התאונה.
תאונה של רוכב אופניים והולך רגל
הולך רגל ורוכב אופניים שנפגעו בתאונת דרכים יצטרכו לתבוע את חברת הביטוח של הרכב שפגע בהם, במידה ואין לנהג ביטוח חובה או שמדובר בתאונה של פגע וברח, יש לבחון תביעה נגד "קרנית" קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים שהוקמה על ידי המדינה למצבים כאלו. במצב שבו יש פגיעה כתוצאה מכביש משובש או מדרכה לקויה כמו חוסר באבנים משתלבות או אבנים שבורות, אבנים שקועות או בולטות מעל הקרקע, בור ביוב יש לבחון תביעה נגד העירייה שבשטחה אירעה התאונה וגורמים נוספים. במקרה של הולך רגל שנפל או החליק ממפגע בקניון יש לתבוע את הקניון על הנזקים שנגרמו מהתאונה.
תאונת עבודה
תאונת עבודה יכולה להתרחש במהלך יום עבודה כמו לדוג' אצל שליחים או נהגים או אנשים שנוסעים בדרך לעבודה או בחזרה מהעבודה לביתם. בתאונת עבודה יש להגיש תביעה למוסד לביטוח הלאומי שיכיר בתאונה ככזו. היה והתאונה הוכרה כתאונת עבודה התובע יהיה זכאי לתשלום דמי פגיעה עד 91 ימים (תשלום עבור הימים בהם נאלץ לשהות במנוחה בביתו לאחר התאונה) וכן זכאי לתבוע נכות, כאשר נכות של 9% ועד 19% תזכה בפיצוי חד פעמי ונכות של 20% תזכה את הנפגע בקצבה חודשית לכל החיים. בנוסף יש צורך לבחון תביעה נגד גורמים נוספים כמו חברת ביטוח במקרה של תאונת דרכים או עירייה במידה והתאונה אירעה בשל אחריותה כמו מפגע במדרכה כמו חוסר באבן משתלבת, אבן משתלבת שבורה, בליטה של האבנים, בור ביוב וכיוצ"ב. כמו כן, ככל תאונת עבודה אירעה במקום העבודה של העובד תיתכן תביעה נגד המעסיק בגין רשלנותו על קרות התאונה. בנוסף כדאי לבחון תביעה של אובדן כושר עבודה ככל ואין אפשרות לחזור לעבודה עקב הפציעה.
תאונה בשטח ציבורי
תאונה שנגרמת בשטח ציבורי צריך להוכיח את רשלנות הגוף האחראי על השטח שצריך לתחזק ולתפעל אותו. לדוג' אם הולך רגל או רוכב אופניים או קורקינט נפל בשל מפגע במדרכה או בכביש תיתכן תביעה נגד העירייה שבתחומה אירעה התאונה. בתאונה בשטח ציבורי אין אחריות מוחלטת של הגורם האחראי ולכן צריך להוכיח את רשלנותו במידה והוכחה הרשלנות מגיעים לשלב של בחינת גובה הפיצוי המגיע מהפגיעה שנגרמה.
תאונה בקניון
תאונה בקניון יכולה להיות לדוגמא מהחלקה מנוזל על הרצפה או מנוזל שהיה בשירותים או ממפגע כמו מוט ברזל או חפץ אחר שגרם לנפילה ולפציעה. במקרה כזה יש לבחון הגשת תביעה נגד הקניון שבתחומו אירעה הפגיעה. במקרה של קניון שהוא פתוח תיתכן תביעה גם נגד העירייה שכן ייתכן ומדובר בשטח שהוא חופף והינו באחריות העירייה וגורמים נוספים.
תאונות אישיות
תאונות אישיות מתחלקות לתאונות אישיות תלמידים ותאונות אישיות של בוגרים. בתאונות אישיות אין צורך להוכיח מי אשם בתאונה והתביעה תהיה נגד חברת הביטוח שביטחה במועד התאונה את הנפגע. בתאונות אישיות תלמידים הפיצויים הניתנים קבועים בפוליסה של החברה ולא ניתן לקבל יותר מהם. הפוליסה מכסה את התלמיד בגין תאונה 24/7 בכל מקום שהוא, אך יחד עם זאת רצוי לשים לב לתנאי הפוליסה וחריגיה ורצוי לפנות לעורך דין נזקי גוף מומחה בתחומו, שיוכל לסייע לקבלת הפיצויים המקסימליים שעשויים לקבל.
סוגי הפיצויים שניתן לקבל
הכלל הוא שככל ומדובר בתאונה קשה יותר אז הפיצוי שעשוי להתקבל הוא גבוה יותר, יחד עם זאת גם בפציעות קלות ניתן לקבל פיצויים משמעותיים עבור הנפגע. הפיצוי ניתן בגין הנזק שנגרם לנפגע הנזק הפיזי והנזק הנפשי (כולל פוסט טראומה, חרדה, דיכאון) ככל שנותר. הפיצויים יהיו מורכבים מאובדן השתכרות שנגרם לנפגע כתוצאה מתאונה כולל הפסדי השתכרות עתידיים שעשויים להיות לו וזאת במידה ונותרה לו נכות, הפסדי פנסיה, הוצאות רפואיות שנגרמו (רכישת תרופות, אביזרים כמו מקל הליכה, קביים, חגורה לגב), הוצאות של נסיעות וניידות שצריכים לעשות כדי לקבל טיפול רפואי והקשור לתאונה, עזרה, סיוע וסיעוד מצד בן משפחה או מטפלת בנפגע שכעת נזקקים כתוצאה מהתאונה ופיצויים על הכאב והסבל עצמם (עוגמת נפש) שנגרמו תלוי בעוצמת וחומרת הפגיעה.
כמה פיצויים שניתן לקבל
הפיצויים שניתן לקבל יכולים להיות מאלפי שקלים, להגיע לעשרות אלפים, מאות אלפים ויותר תלוי באופי וחומרת הפציעה שנגרמה. בהליך שמתבצע לפני בית משפט מדובר במשא ומתן שמתנהל עם חברת הביטוח, אם מדובר בתאונת עבודה אז הביטוח הלאומי קובע את סכומי הפיצוי בהתאם לחוק. בתביעה לבית המשפט על תאונת דרכים, רשלנות או תאונות אישיות הפיצוי נקבע על ידי בית המשפט. תביעות עד 2.5 מיליון ₪ בית משפט השלום מטפל בהן ותביעות מעל סכום זה הן בטיפולו של בית המשפט המחוזי. בכתב התביעה צריך לציין את הסכום הנתבע אולם לא לגבי כאב וסבל ופיצויים עתידיים (נזק כללי).
מה הדברים החשובים שצריך לעשות לאחר התאונה?
לאחר התאונה הדבר הראשון הוא לפנות לקבל טיפול רפואי בהקדם ועדיף להזמין אמבולנס, לציין בפניו איפה אירעה התאונה ואיפה נפגעתם. ככל ומדובר בתאונת דרכים או תאונת פגע וברח יש לפנות למשטרה ולהוציא טופס אישור משטרה בו מצויים הפרטים של התאונה (תאריך ושעת תאונה, הגורמים המעורבים בתאונה), ככל ומדובר בתאונת עבודה יש לדווח למעסיק ושימלא לכם טופס בל/250 על מנת שהביטוח הלאומי ישלם עבור ההוצאות הרפואיות שלכם. בנוסף, יש לשמור על קבלות שעליהן ניתן לקבל פיצויים ולקחת פרטים של אנשים שראו את התאונה ולצלם את מקום התאונה.
החשיבות בפנייה לעורך דין לנזקי גוף ומתי כדאי לפנות אליו
עורך דין לנזקי גוף מטרתו לעזור ולסייע לכם לקבל את הפיצויים המגיעים לכם מהתאונה שעברתם. ההליך המשפטי אינו טכני של הגשת מסמכים וקבלת פיצויים נהפוך ההליך לרוב מורכב, מסורבל ומתיש, חברות הביטוח והגופים השונים שמהם אתם עשויים לקבל פיצויים מחזיקים עורכי דין מנוסים ומקצועיים שהם בצד שלהם ומייצגים אותם. ההמלצה מניסיון היא לא לנסות לבד לקבל פיצויים, מהניסיון שלי עורך דין יובל וסרברגר בר ראשית אתם עלולים כבר להידחות מייד לאחר פנייתכם, שנית אתם עשויים לחתום על פיצויים מאד נמוכים שבכלל לא משקפים את הנזק שנגרם לכם. כבר קרה שהיו אצלי אנשים שנפגעו וסברו כי הפגיעה שלהם קלה וזמן מה לאחר התאונה הם החלו לסבול מתסמינים נוספים כגון בתחום האורולוגי, הנפשי, הנוירולוגי, בתחום הכאב והקשורים לתאונה. עורך דין שעוסק בתחום יטפל בהליך המשפטי וילווה אתכם ויתמודד עם הגופים השונים בשבילכם.
מתי כדאי לפנות לעורך דין?
כדאי לפנות לעורך דין כמה שיותר מהר לאחר התאונה שכן כל מידע שאתם מוסרים אפילו בטעות נרשם ולעיתים אנשים שנפגעו מתבלבלים או מוסרים מידע חלקי או שחסרים להם מסמכים שעלול לפגוע בפיצויים שהם עשויים לקבל. שוב לא מדובר בהליכים טכניים פשוטים, גם אם ניתן להגיש את הטפסים בהגשה מקוונת באינטרנט כפי שהיום מקובל בחלק מהחברות.
איך לבחור עורך דין לנזקי גוף?
חשוב לקחת עורך דין נזקי גוף מומחה, אין חובה שזה יהיה התחום העיקרי שלו והמשרד יכול לעסוק בכמה נושאים, אבל צריך שיהיה לו את הניסיון בנזקי גוף, כך שילווה ויטפל מול כל הגופים הרלוונטיים שעשויים לתת את הפיצויים שהנפגע יוכל לקבל. שמגיעים לעורך הדין לבדוק מה שכר הטרחה שהוא לוקח, מי מטפל בכם במשרד האם הוא זה שילווה אתכם או מישהו אחר במשרד, מה ההליך המשפטי שיהיה ואיך עורך הדין מתכוון לפעול וככל שמדובר בתאונה שאינה תאונת דרכים יש צורך להצטייד בחוות דעת רפואית (במידה ונותרה נכות) על ידי מומחה רפואי שתחום התמחותו הוא בפגיעה שנגרמה מהתאונה. דבר נוסף חשובה שתהיה לכם כימיה עם עורך הדין, מדובר בהליכים שעשויים מורכבים שעשויים לקחת זמן וחשוב שתהיה תקשורת טובה איתו ושילחם עבור הפיצויים שלכם. ניתן לברר על עורך הדין דרך המלצות מחברים או בני משפחה, כמו כן אפשר דרך האינטרנט וחשוב לראות אם יש לו מאמרים בתחום ושזהו תחום פעילותו. אם יש לו אתר של המשרד באינטרנט ואם הוא כותב מאמרים בתחום של נזקי גוף.