המוסד לביטוח לאומי הוא גוף סוציאלי מכוח חוק שמטרתו לפצות עובדים שנפגעו בעבודתם, מטרתו הוא לדאוג לעובד שנפגע בעבודתו על מנת שלא ייפול מנכסיו בתאונות עבודה הקשות ובתאונות הקלות שיקבל פיצוי שיסייע לו להחלים בצורה טובה ונוחה יותר.
דוגמאות: למשל אדם החליק משלולית בעבודה, או אדם שנפצע בעת עליה על סולם, או אדם שנפגע בתאונת דרכים בדרך לעבודתו או בחזרה מעבודתו או שזה קרה לו בזמן עבודתו, אדם שעובד בעבודה מסוכנת ונפצע, יכול גם להיות אדם שנגרמה לו מחלה עקב העבודה ומאז סובל ואינו יכול לחזור לעבודתו מצבים אלו והרבה אחרים הביטוח לאומי עשוי לפצות את העובד שנפגע על הנזקים שנגרמו לו. העובד כוונתי גם לעובד עצמאי שגם לו יש ביטוח בביטוח לאומי וככל ונפגע בעבודתו והפגיעה הוכרה כפגיעה בעבודה בביטוח הלאומי הוא יהיה זכאי לפיצויים.
הפגיעות נעות בין קלות לבין קשות יותר המקנות נכויות שבגינם אפשר לקבל קצבה חודשית. ראשית לאחר שתוכר הפגיעה בביטוח הלאומי, הביטוח הלאומי ישלם תשלום עבור אותם ימים שהעובד נאלץ לשהות בביתו וזאת עד שלושה חודשים (91 ימים).
תשלום ימים אלו נקרא דמי פגיעה כדי שחלילה והעובד לא ייתקע בלי כסף לחיות ממנו בתקופה שבה אינו יכול לחזור לעבודתו, כלומר לא המעסיק משלם אותם והמעסיק אינו אמור להוריד תשלום מסך ימי המחלה והחופשה שצבר העובד. אם המעביד לא שילם לך ביטוח לאומי ונפצעת עדיין תוכל לקבל תשלום דמי פגיעה.
כמו כן, התשלום עבור ההוצאות הרפואיות משולם על ידי הביטוח הלאומי, במקרה כזה על הנפגע להראות לקופת החולים את אישור ההכרה בתאונה שבה גם רשום באילו איברים שנפגעו הוכרה הפגיעה. יצוין גם ילדים שעבדו ונפגעו בעבודתם יוכלו לקבל פיצויים על פגיעתם.
לעיתים לאחר תשלום של דמי הפגיעה, האדם אינו יכול לחזור עדיין לעבודתו או שהוא יכול לחזור אבל הוא עדיין סובל, כואב ומוגבל ואז יש צורך להגיש תביעה לנכות, נכות אין משמעה רק אדם נכה בצורה רצינית או שהוא על כיסא גלגלים, אלא גם אדם שסובל המוגבלות שלו יכולה להותיר נכות.
במקרה כזה נכות של 9% ומעלה תעניק פיצוי ומ- 20% גם קצבה חודשית. קביעת אחוזי נכות נקבעים על ידי הוועדה הרפואית, שבראשה עומדים רופאים ומזכירה ומטרתם לאמוד את שיעור הנכות שנותרה בין אם היא לתקופה זמנית או לצמיתות.