פטור ממס הכנסה ניתן למי שסובל מבעיות רפואיות בשיעור של למעלה מ 89.1% וזאת כדי להקל עליו כלכלית עם ההוצאות שיש לו בגין מחלותיו או פגיעותיו וכדי שיוכל להמשיך לחיות בכבוד ולתרום לחברה. חשוב לדעת, כי אין הגבלת גיל לזכאות לפטור, כך שגם אדם שכיום הוא בן 80, אם הוא עומד בקריטריונים הוא יהיה זכאי לקבל את הפטור והחזר מס.
המדובר בנכות רפואית בלבד ולא נכות תפקודית
שחושבים על נכה עם נכות כה גבוהה בדרך כלל מתארים נכה אשר מושבת מלעשות כל דבר, שנתמך על ידי מטפל והוא בקושי יכול לזוז או לעשות דבר שהוא. האמת היא שזה פשוט לא נכון, יש נכים שזקוקים לתמיכה מלאה, אבל יש הרבה שאינם זקוקים. אין חובה שנכה עם נכות 90% או 100% רפואי לא יוכל לעשות כלום ולא לעבוד ולהתפרנס על אף נכותו. כאמור זו טעות, אפשר לעבוד והמדינה אף מעודדת לכך. הפטור ממס הכנסה ניתן על הנכות הרפואית ולא על התפקודית. לדוגמא יש אנשים חולי סוכרת עם סיבוכים, או חולי סרטן או חולים אחרים עם מגוון בעיות רפואיות שעברו את הסף הרפואי והם ממשיכים לעבוד ולקבל פטור ממס הכנסה על אף מצבם הרפואי.
הנכות אינה חייבת להיות מכח חוק
כמו כן, אין חובה שרק אם נקבעה לחולה נכות מכוח חוק הקבוע בסעיף 9(5)(א)(א) לפקודת מס הכנסה הוא יהיה זכאי לפטור. הכוונה היא שאין חובה נניח שנכה שיש לו נכות מכוח חוק הביטוח הלאומי כמו נכות כללית שעובר את סף שיעור הנכות יוכל לקבל את הפטור.
חולה, אשר חושב כי מגיע לו פטור ממס הכנסה יכול להגיש לפקיד השומה בקשה לפטור ממס הכנסה. מס הכנסה יפנה אותו לוועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי והועדה הרפואית של המוסד לביטוח הלאומי תבדוק על פי המסמכים הרפואיים או גם על פי בדיקה של החולה עצמו אם מגיע לו פטור. לפעמים אף נכה שנקבעו לו אחוזי נכות כללית פחות ממה שצריך כדי לקבל פטור ממס לא יודע שהוא כן זכאי לקבל את הפטור, שכן בנכות כללית יש נכויות שמנפים וכך יוצא שהוא פשוט מפסיד בלי לדעת את הפטור וגם החזר מס כפי שיפורט בהמשך.
הפטור ממס הכנסה לנכים ניתן לעתיד אך גם לאחור
מי שהוכרה לו נכות רפואית בשיעור 89.1% ומעלה כאמור יהיה זכאי לפטור ממס הכנסה. הפטור הינו עתידי, כלומר אם הוא יכול להמשיך לעבוד אז הוא לא ישלם מס הכנסה, אך בנוסף הנכה יהיה זכאי גם להחזר מס של עד 6 שנים לאחור במידה ויעביר דוחות על השנים שמגיעים לו החזרים. (לפירוט נוסף בעניין זה ראה את המאמר התאריך הקובע להחזר מס הכנסה לנכים)
תנאי הסף המינימאליים לקבלת הפטור
1. הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי קבעה נכות רפואית מעל 89.1%
2. הנכות צריכה להיות למעל 6 חודשים ו 5 ימים מלפני הגשת הבקשה. למשל, אם אדם חלה
בסוכרת עם סיבוכים המזכה בפטור ב 1.1.2010 ואת הבקשה הוא הגיש כעבור ארבעה חודשים
ביום 1.4.2010 אז הוא לא יוכל להיות זכאי להחזר ופטור ממס הכנסה, כי המחלה המזכה אותו
בפטור קיימת אצלו 4 חודשים. דוגמא נוספת, חולה סרטן שהמחלה קיימת אצלו פחות מחצי שנה
וחמישה ימים גם לא יהיה זכאי להחזר ואו פטור ממס הכנסה, אלא לאחר פרק הזמן שנקבע כאמור.
3. אין הגבלת גיל לזכאות לפטור ממס הכנסה, כך שגם אדם שעבר את גיל הפרישה ונניח היום הוא
בן 80, אם הוא עומד בקריטריונים הוא יקבל את הפטור.