תאונת עבודה יכולה להיות תאונה של אדם שנפגע בזמן עבודתו או בדרך לעבודתו או בחזרה מעבודתו לביתו.
כאשר התאונה תוכר בביטוח הלאומי, אז הביטוח הלאומי ישלם לו תשלום דמי פגיעה עד שלושה חודשים (91 ימים) שהם עבור הימים בהם הוא היה בביתו ללא יכולת לחזור לעבודתו.
ככל והנפגע חזר לעבודתו והוא עדיין סובל מהתאונה או שהוא לא יכול לחזור לעבודתו עקב התאונה הוא צריך להגיש תביעה לנכות יחד עם טופס בל/200 "תביעה לקביעת דרגת נכות".
לאחר הגשת התביעה לנכות יוזמן הנפגע לוועדה רפואית שתקבע את גובה ושיעור נכותו, כלומר היא תקבע כמה אחוזי נכות נגרמו לו מהתאונה.
הנכות שתקבע יכולה להיות נכות רפואית ונכות תפקודית. נכות רפואית מתייחסת לפגיעה באיבר שבו נפגע האדם ונכות תפקודית מתייחסת לאי יכולתו של הנפגע לחזור לעבודתו חלקית או בכלל.
כלומר נפגע בעבודה שחזר לאחר התאונה לעבודתו עדיין הוועדה יכולה לקבוע לו אחוזי נכות רפואיים שעליהם הוא יכול לקבל פיצויים.
יש מספר ועדות רפואיות שאליהן עשוי להיות מוזמן הנפגע. הוועדה הראשונה היא ועדה מדרג ראשון המורכבת ממזכיר הוועדה שמציין בין היתר בפרוטוקול ממה סובל הנפגע מאז התאונה, אם חזר או לא חזר לעבודתו מאז התאונה, איפה הוא עובד ורופא או שתי רופאים שמומחיותם בסוג פגיעתו של הנפגע.
הוועדה יכולה לשלוח את הנפגע לבדיקה אצל רופא יועץ לוועדה שייתן חוות דעתו בתחום רפואי נוסף אם יש צורך ולאחר מכן קובעת את נכותו של הנפגע.
היה והנפגע אינו מרוצה מהחלטת הוועדה הוא יכול להגיש ערר (ערעור) על החלטת לוועדת עררים, ששם יושבים שלוש רופאים ומזכיר הוועדה.
נכות 9% ועד 19% תעניק פיצוי חד פעמי
נפגע בעבודה שהוועדה הרפואית קובעת לו נכות בין 9% לבין 19% לצמיתות יקבל מענק חד פעמי. גובה המענק יהיה לפי 75% מהשכר שלו.
את השכר מכפילים באחוזי הנכות שנקבעים וב- 43.
לדוגמא: נפגע בעבודה שנקבעו לו 10% נכות ו75% מהשכר שלו הוא 10,000 ₪ הפיצוי שהוא יקבל יהיה: 10% X 10,000 ₪ X 43 = 43,000 ₪.
לשים לב שנכות שהוועדה הרפואית קבעה שהינה פחות מ- 9% לא תזכה את הנפגע בכל פיצוי שהוא.
בנוסף, הוועדה יכולה לקבוע נכות לתקופה זמנית של מספר חודשים ואז יקבל הנפגע פיצוי חודשי בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו לו כתוצאה מהתאונה.
נכות 20% ומעלה תעניק קצבה חודשית לכל החיים
אם נכותו של אדם שנפגע בעבודתו הינה בגובה של 20% ומעלה הוא יקבל קצבה חודשית לכל החיים.
חישוב גובה הקצבה לפי הדוגמא למעלה יהיה 20% X 10,000 (75% מהשכר שלו) = 2,000 ₪ שאותם יקבל כל חודש מהביטוח הלאומי.
נכה נזקק
קצבת נכה נזקק ניתנת לאדם שהוכר כנפגע בעבודה ושהוועדה הרפואית קבעה לו נכות רפואית חלקית (פחות מ- 100%) לתקופה זמנית והוא לא יכול לחזור לעבודתו.
במצב כזה היה והביטוח הלאומי יכיר בנפגע בעבודה כנכה נזקק הקצבה החודשית תושלם לו ל – 100% אחוזי נכות מלאים.
לדוגמא היה הוועדה הרפואית קבעה לו נכות של 20% למשך 3 חודשים והוא קיבל עליה כל חודש 2,000 ₪ שלא מספיק לו כי הוא עדיין לא חזר לעבודתו בגלל מצבו הרפואי לאחר ההכרה כנכה נזקק הוא יקבל 10,000 ₪ כל חודש למשך 3 חודשים.
החמרת מצב
אחד היתרונות שיש לנפגעי תאונות עבודה הוא שאדם שנפגע בתאונת עבודה ומצבו הוחמר הוא יכול להגיש בכל גיל שהוא תביעה להחמרת מצב ואז הוועדה תחליט אם יש מקום להגדיל את נכותו וככל והחליטה לעשות זאת עשוי הנפגע לקבל פיצויים נוספים אם הנכות היא בין 9%-19% מעבר למה שקיבל או הגדלת הקצבה החודשית שלו.
פנייה לעורך דין שעוסק בתאונות עבודה
פנייה לעורך דין שעוסק בתחום של תאונות עבודה וביטוח לאומי עשויה ברוב המקרים לשפר ולסייע לנפגע בעבודה לקבל פיצויים משמעותיים וקצבה המתאימה למצבו הרפואי והתפקודי כתוצאה מהתאונה שעבר, מאשר לא לקבל בכלל או לקבל פיצויים או קצבה נמוכים.
התערבות עורך הדין היא משמעותית וחשובה לאורך כל ההליך של הוועדות, הוא יפעל להשיג את מקסימום הפיצויים המגיעים ולצורך כך בחלק מהמקרים עורך הדין יגיש ערעור על החלטת הוועדה לעררים לבית המשפט אם היא טעתה משפטית או פעלה בניגוד עניינים.
כמו כן, עורך דין יכין את החומר הרפואי והמשפטי (הוועדה הרפואית לעררים היא מעין שיפוטית), יכין את הנפגע לקראת הוועדה, ייצג אותו בוועדות הרפואיות, ינחה אותו במידת הצורך לקבל חוות דעת רפואית בדבר מצבו הרפואי מידי מומחה בתחום פגיעתו.
כמו כן עורך הדין יפעל למימוש זכויות נוספות שעשויות להיות מגיעות לנפגע.