פגיעה בעבודה כוללת: תאונת עבודה, תאונה בדרך ובחזרה מהעבודה, מיקרוטראומה ומחלת מקצוע.
הכלל הבסיסי הוא שתביעה לפגיעה בעבודה יש להגיש למוסד לביטוח לאומי תוך 12 חודשים מיום הפגיעה.
ההליך לנפגע בעבודה הוא שעליו לפנות לביטוח הלאומי תוך 12 חודש מיום התאונה ולהגיש תביעה בטופס בל/211 שנקרא "תביעה לתשלום דמי פגיעה והודעה על פגיעה בעבודה". במידה ופקיד התביעות בביטוח הלאומי החליט להכיר בתאונה הוא שולח לנפגע הודעה על כך ומשלם לו דמי פגיעה וזאת עד 91 ימים. לאחר ההכרה היה ובעקבות הפגיעה לדעת הנפגע הוא נותר נכה עליו להגיש תביעה לביטוח הלאומי בטופס בל/200 שנקרא "תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה ולתשלום גמלת נכות מעבודה" כדי לקבל פיצויים. לאחר הגשת התביעה מזמן מזכיר הוועדות הרפואיות את הנפגע לבדיקה רפואית בתחום פגיעתו בגין נזקיו. היה ולדעת הנפגע הבדיקה שנעשתה לו בוועדה אינה משקפת את מצבו הוא יכול להגיש ערר לוועדה הרפואית לעררים. היה ובבדיקת הוועדה לעררים חלה לדעת הנפגע טעות משפטית הוא יכול להגיש ערעור על הוועדה בפני בית הדין תוך 60 ימים מיום קבלת ההודעה.
ישנם מקרים שבהם אפשר גם להגיש את התביעה לאחר 12 חודשים מיום התאונה, אולם בחלקם יש סיכוי שלא תקבלו כל פיצוי בחלקם פיצוי מלא ובחלקם תקבלו פיצוי אולם בניכוי.
כאמור יש 2 סוגי תביעות:
א. תביעה להכיר באירוע כפגיעה בעבודה ותשלום דמי פגיעה (טופס בל/211)
ב. תביעה לקביעת דרגת נכות שהיא נעשית לאחר ההכרה בפגיעה (טופס בל/200)
דוגמאות לתביעות מן הסוג הראשון:
1. יכול להיות לדוג' אדם שנפגע ביום 1.1.11 והוא קיבל אי כושר של 150 ימים והוא הגיש רק ביום 1.4.12 את תביעתו. הביטוח הלאומי הכיר לו בתביעתו ביום 1.5.12. האם יקבל פיצוי על דמי פגיעה?
תשובה: לא. הוא הגיש את התביעה אחרי 16 חודשים מיום התאונה. לענין של ה – 150 ימים אין קשר ובכל מקרה הביטוח הלאומי מוגבל לשלם עד 91 ימים מיום התאונה.
2. אדם שנפגע ביום 1.1.11 והוא קיבל את מלוא 91 ימי כושר הגיש תביעתו ביום 1.2.12 וביום 1.3.12 הביטוח הלאומי הכיר בתביעתו, האם יקבל פיצוי על דמי פגיעה?
תשובה: כן, הוא יקבל, אך ינכו לו חודש, כי הוא הגיש אחרי 13 חודשים. כלומר הוא יקבל תשלום עבור חודשיים בלבד. למה מנכים? פשוט: כי כך קובע חוק הביטוח הלאומי.
3. אדם שנפגע ביום 1.1.11 והוא קיבל 91 ימי אי כושר, הגיש תביעתו ביום 1.1.13 (אחרי שנתיים מיום התאונה), לטענתו הוא לא יכול היה להגיש תביעתו מפאת מצבו הרפואי, האם יקבל דמי פגיעה?
תשובה: לא. תירוצים לא עוזרים וגם לא יעזרו בבית הדין וזאת גם אם הייתה בעיה רפואית להגיש את התביעה, שכן תמיד אחד מבני משפחתו או קרובו יכול להגיש את התביעה בשמו ושיפעל מטעמו.
דוגמאות לתביעות מן הסוג השני:
1. אדם שנפגע ביום 1.1.11, התביעה הוכרה בזמן וכעת ביום 1.10.12 הוא מגיש את התביעה לנכות. ועדה רפואית הראשונה קבעה לו נכות זמנית בשיעור 20% מיום 1.4.11 ועד ליום 1.12.11, (6 חודשים), על איזו תקופה הוא יקבל פיצוי?
תשובה: כאן צריך לנכות, על פי חוק הביטוח הלאומי משלמים רטרואקטיבית החל מ 12 חודשים מיום הגשת התביעה לקביעת דרגת נכות!, כלומר הביטוח הלאומי ישלם עבור תקופה של נכות בשיעור 20% שמיום 1.10.11 ועד ליום 1.12.11
2. אדם שנפגע ביום 1.1.11, התביעה הוכרה בזמן וכעת ביום 1.4.12 הוא מגיש תביעה לנכות. ועדה רפואית ראשונה קובעת לו נכות בשיעור 10% לצמיתות, האם הוא יקבל את הפיצוי?
תשובה: כן, שכן המחוקק קבע שבמצב זה אפילו אם איחרת והגשת את התביעה לאחר 12 חודש אבל לא עברת את 18 חודשים מיום קרות התאונה אתה זכאי לפיצוי המלא. במקרה כאן עברו 16 חודשים מיום התאונה.
משרדי עוסק בפגיעות בעבודה מול הביטוח הלאומי (תאונת עבודה, מיקרוטראומה, מחלת מקצוע), ייצוג בוועדות ומול וגורמים אחרים תוך כדי דגש על טיפול אישי ומקצועי.