לנפילה של עובד מסולם בעבודה יכולות להיות השלכות רבות עליו מהבחינה הרפואית והתפקודית. השימוש בסולמות הוא מאד נפוץ ונעשה באופן יומיומי, למעשה אין כמעט אדם אשר לא יצא לו להשתמש בסולם אם זה במסגרת העבודה או בביתו.
השימוש בסולמות במסגרת עבודה הינו יכול להיות בבנייה, בתעשייה, בעבודות שיפוץ, נגרות, מסגרות, ויכול להיות גם גם במסגרת שימוש במשרדים, בחנויות שצריך בהם סולמות כדי לאפשר גישה כדי להחליף נורה או להגיע למדף גבוה. הסולם שנעשה בו שימוש שכיח הוא סולם A עם מדף או בלי.
נפילה מסולם יכולה להתרחש בשל צורת עבודה שאינה נכונה או עקב פגם בסולם עצמו, דוגמאות:
- איש אחזקה אשר עלה על סולם עץ לגובה פחות מ 2 מטר לטפל בנזילה במערכת מיזוג אויר. במהלך עבודתו לא הייתה תמיכה לגופו והוא איבד את שיווי משקלו במהלך שחרור בורג בתקרה ונפל.
- עובד שיפוצים עלה על סולם לגובה של 6 מטר כדי לקבע פלטה לתקרה לצורך התקנת מאוורר. במהלך עלייתו על הסולם, הסולם רעד והוא איבד שיווי משקל ונפל.
- נפילה של נגר אשר עלה על סולם עץ דגם A מעל גובה 2 מטר להרכיב ארון ותוך כדי הזזת רגלו מצד אחד לצד השני הוא איבד שיווי משקלו ונפל.
ההליך מול הביטוח הלאומי
את התביעה לביטוח לאומי רצוי להגיש כמה שיותר סמוך לקרות התאונה מן הסיבה הפשוטה שהגשת תביעה לביטוח הלאומי צריכה להיות תוך 12 חודשים מיום התאונה. הביטוח הלאומי יבדוק אם יש להכיר בתאונה כתאונת עבודה ובמידה וכן יהיה זכאי העובד לדמי פגיעה עד 91 ימים מיום קרות התאונה, לאחר מכן יש להגיש תביעה לנכות (בל/200), כאשר מעל 9% העובד יהיה זכאי למענק חד פעמי ומעל 20% לקצבה חודשית.
תביעה נגד המעביד
ההליך מול המעסיק הוא שונה והוא בהגשת תביעה לבית המשפט, אשר מוגשת לא לפני שעברה שנה מיום התאונה בצירוף חוות דעת רפואית של מומחה אשר העריך את הנכות שנותרה לתובע כתוצאה מהתאונה. בתי המשפט קבעו כי נקודת המוצא היא שהמעביד הינו בעל הידע והניסיון והמקצועיות באשר לסיכונים הנמצאים במקום העבודה לעומת העובד וכי עליו אחריות לדאוג ולהשתמש בכל האמצעים הסבירים כדי למנוע את הפגיעה, לרבות הכשרת העובד, הדרכתו, פיקוח על עבודתו וזאת על מנת שהעובד יוכל לבצע את עבודתו. יצוין כי אין הכרח כי הנפילה מהסולם תהיה מגובה 2 מטר ומעלה ובתי המשפט הכירו בתאונות של נפילות מתחת לגובה זה וכל מקרה הוא לגופו. בנוסף יכול להיות שהתובע זכאי לקבלת פיצויים נוספים מגורמים נוספים בגין אי כושר עבודה או קבלת קצבת שירותים מיוחדים, תו נכה, פטור ממס הכנסה ועוד, תלוי במאפייני הפגיעה.
ההליך מול המעסיק
להתחיל הליך מול המעסיק הוא ראשית הליך לא נעים לחלק מהאנשים, לא כולם מחליטים לתבוע את המעסיק ולמרות שבלא מעט מהמקרים האחריות שלו לתאונה היא מוחלטת. שתובעים מעסיק על הנזק שנגרם רצוי ביותר להתחיל קודם כל עם הביטוח הלאומי ורק לאחר שנקבעים שם אחוזי נכות עקב התאונה אז לפנות למעסיק. יצוין, כי לא תמיד חובה להגיש תביעה לבית המשפט נגד המעסיק, לפעמים אפשר לסגור את הפיצוי במו"מ מול חברת הביטוח שלו.
אתכם בדרך לפיצוי,
עו"ד יובל וסרברגר בר