לא מעט מנפגעי תאונות עבודה מבולבלים מה צריך לעשות לאחר שנפגעו, איזה טפסים למלא, איפה למלא, לאן לגשת, את מי להחתים ומה צריך לעשות אחר כך, האם מגיע פיצוי בגין התאונה או לא מגיע.
להלן רשימה של טיפים שהכנתי שיעזרו לכם במקרה שאירעה לכם תאונת עבודה:
* רישום האירוע – רישום איך קרתה הפגיעה, איפה היא אירעה, באיזה תאריך, באיזו שעה, עדים לתאונה ורשימת פרטיהם, צילום מפגע ככל שהפגיעה אירעה ממפגע כלשהו.
* קבלת טיפול רפואי – לפנות לקופת החולים או לבית החולים ולהודיע על הפגיעה וכיצד היא אירעה. כדאי שלא להשתהות עם קבלת הטיפול הרפואי, גם אם נראה לכם שהכל תקין כי זה יכול להשפיע על ההכרה של חברת הביטוח או הביטוח הלאומי בפגיעה כתאונת עבודה. בעת קבלת הטיפול לציין כל כאב והגבלה שיש לכם וככל שהנכם צריכים לנוח עקב הפגיעה ייתן לכרם הרופא המטפל "תעודה רפואית ראשונה לנפגע בעבודה". ככל שתצטרכו לנוח מעבר לימים שניתנו, ייתן לכם הרופא "תעודה רפואית נוספת לפגיעה בעבודה" שבה רשומים מס' ימים המנוחה הנוספים שהנכם נזקקים להם.
* פינוי באמצעות מד"א – הזמנתם או הוזמן עבורכם מד"א דווחו להם ממה נגרמה לכם הפגיעה.
* אישור משטרה, קבלות על תיקון רכב וגרר – ככל שמדובר בתאונת דרכים בדרך לעבודה או בחזרה מהעבודה דווחו למשטרה וקבלו "אישור משטרה" עם פרטי התאונה. כמו כן, שימרו על קבלות של תיקון הרכב, דו"ח שמאי ושל הגרר.
* הודעה למעסיק – הודיעו למעסיק שנפגעתם, המעסיק ימילא טופס בל/250 "טופס בקשה למתן טיפול רפואי לנפגע עבודה". בטופס זה רשומים פרטי התאונה והאיברים שנפגעו. טופס זה אתם מעבירים לקופת החולים. עצמאי ימלא טופס בל/283 "בקשה למתן טיפול רפואי לנפגע עבודה – עצמאי".
* שמירת המסמכים הרפואיים – הקפידו לשמור על המסמכים הרפואיים, כולל הדמיות CT, MRI, US, צילומי רנטגן ומרשמי תרופות.
* שמירת קבלות על הוצאות – שמרו על קבלות של תרופות, טיפולי פיזיותרפיה, טיפולים משלימים, הוצאות נסיעה, מד"א, עזרה של מטפלת במשק הבית וכיוצ"ב.
* פנייה לביטוח הלאומי – הגישו לביטוח הלאומי הקרוב למקום מגוריכם טופס בל/211 "תביעה לתשלום דמי פגיעה והודעה על פגיעה בעבודה". במסגרת התביעה יש לצרף את התעודה הרפואית הראשונה לנפגע בעבודה שבה רשומים ימי המנוחה להם נזקקתם ועליהם ישלם לכם הביטוח הלאומי דמי פגיעה. דמי הפגיעה הינם תשלום מהביטוח הלאומי עבור אותם ימים בהם נעדר הנפגע בעבודתו ולא חזר לעבוד. את התביעה יש לגיש תוך 12 חודשים מיום הפגיעה. ככל שלדעת הנפגע נותרה לו נכות עליו להגיש לאחר ההכרה בתאונת העבודה תביעה לקביעת דרגת נכות (בל/200). יצוין כי חשוב שהביטוח הלאומי יכיר בתאונה כתאונת עבודה, שכן אף אם לא נקבעה נכות עדיין ככל שתיווצר החמרה במצב יהיה אפשר לפנות שוב לביטוח הלאומי בתביעה להחמרת מצב.
** רצוי לפנות לעורך דין העוסק בתחום כדי לקבל את מירב הפיצויים וזכויות נוספות המגיעות הן מהביטוח הלאומי וחברות הביטוח.