תאונת דרכים היא, במידה רבה, סוג של תיבת פנדורה, שכן אין זה משנה באיזה רכב אתה נוהג ואם אתה הנהג הפוגע, הנהג הנפגע או בכלל רק הנוסע באחד מהרכבים, אם זו תאונה בשעות הפנאי שלך או תאונת דרכים בדרך לעבודה או בחזרה מעבודה, עצם התרחשותה של תאונת דרכים פותח פתח לשורה ארוכה של סוגי פגיעות ונזקים אפשריים – צליפת שוט (חבלות צוואר), שברים שונים (שבר במרפק או בקרסול) ואף חבלות גב (בלט דיסק, בקע דיסק, פריצת דיסק וכן הלאה). אחת מהפגיעות שעשויה לזכות את הנפגע בקבלת פיצוי, היא פריצת דיסק לאחר תאונת דרכים.
פריצת דיסק וחבלות גב אחרות כתוצאה מתאונת דרכים
דיסק בין חולייתי (Discus intervertebralis) הוא רקמת סחוס עבה המחברת / מפרידה בין כל זוג של חוליות שתוחמות אותו מעליו ומתחתיו. לאורך עמוד השדרה שלנו נוכל למצוא דיסק בין חולייתי כזה בין כל שתי חוליות (חוץ מבין חוליית אטלס לחוליית הציר – חוליות הצוואר הראשונות). תפקידם העיקרי של הדיסקים הבין חולייתיים הוא מתן תנועתיות וגמישות לעמוד השדרה.
בנוסף לכך, הם אחראים לספיגת מרבית הזעזועים שמגיעים לעמוד השדרה שלנו במהלך חיי היומיום, למשל, כשאנחנו הולכים, רצים או קופצים. כתוצאה מכך, רוב הנזקים שנגרמים לדיסקים יווצרו כתוצאה משחיקתם החוזרת והנשנית של הרכיבים הסחוסיים הללו.
ככלל, ניתן לומר, כי ככל שהאזור שבו ממוקמים הדיסקים הוא חשוף פחות ופחות נייד בעת הפגיעה, כך סיכויו להיפגע הם נמוכים יותר. כתוצאה מכך – לרוב, הדיסקים שממוקמים בעמוד השדרה החזי מצויים בסיכון נמוך יותר לפגיעה כיוון שהחוליות באזור זה קבועות למקומן בזכות כלוב הצלעות שלנו. בדומה לאזור עמוד השדרה החזי, אף אזור עמוד השדרה המותני (שבזמן הנסיעה / נהיגה ברכב ממעט בתנועה) נתון בסיכון נמוך יותר, יחסית לעמוד השדרה הצווארי, שהוא נייד לחלוטין, בין אם במהלך נסיעה ברכב ובין אם בחיי היומיום.
לכן, אין זה מפתיע, כי הדיסקים באזור זה יהיו הראשונים לספוג פגיעה בעת תאונת דרכים בין כלי רכב. אבחון הפגיעה יתבצע באמצעות סריקת CT, והטיפולים המוצעים מתחלקים לטיפולים הניתוחיים ולטיפולים שאינם ניתוחיים, על פי קריטריונים שונים.
כיצד נוצרת פגיעה בדיסק?
כאשר גרעין הג'ל שבמרכזו של דיסק מצליח, מסיבה כלשהי, לפרוץ את מעטפת השכבות הסיביות שסביבו – ייווצר המצב שמכונה "פריצת דיסק", כאמור, לרוב, מצב זה מגיע בסיומם של חודשים או שנים שבהם הופעל על הדיסק לחץ מתמשך רב.
אולם, חשוב לדעת כי ישנם גם לא מעט מקרים בהם דיסק לא נפרץ בהדרגתיות ועקב שחיקה מתמשכת, אלא בבת אחת, ללא הכנה מוקדמת (ללא גילוי של בלט דיסק או בקע דיסק, שלרוב, נחשב כגורם המקדים לפריצה הסופית של הדיסק). כך, לצד הדוגמה הנפוצה ביותר של הרמת משקל כבד באופן פתאומי, נוכל למצוא גם את תאונות הדרכים, שאף הן, עלולות לגרום לפגיעה בדיסקים שבעמוד השדרה.
פיצוי בגין פריצת דיסק שהוא תוצאה מתאונה
על אף שלרוב, פריצת הדיסק עשויה שלא לגרום להופעתם של תסמינים כלשהם, במקרים מסוימים הדיסק הפגוע עלול ללחוץ על עצבים או על חוט השדרה ולגרום להופעתם של תסמינים באותו האיבר המעוצבב על ידי העצבים הפגועים.
למשל, כשהדיסק הפרוץ ילחץ על עצב המעצבב את כף הרגל, התסמינים יופיעו בכף הרגל הספציפית הזו, וכן הלאה. התסמינים עשויים לכלול כאב בגפה, עקצוצים, נמלול, כאבי גב ובמקרים חמורים, העצבים המוטוריים עלולים להיפגע ולגרום אף לחולשת שרירים ולשיתוק מלא. סוג התסמינים המופיעים, עוצמתם וחומרתם תלויים במיקום הדיסק בעמוד השדרה ובלחץ שהדיסק מפעיל על העצבים.
במצבים בהם נגרם הנזק לדיסק כתוצאה מתאונה עשוי הנפגע להיות זכאי לקבלת פיצוי כספי מסוים, כשעצם הפיצוי תלוי, בין יתר הקריטריונים, באחוזי הנכות שנקבעו לו, נסיבות התרחשות התאונה הגורמת לנזק, הפסד כספי שנגרם, הפסד כספי שעתיד להיגרם וכד'. הגוף הנתבע עשוי להשתנות בהתאם לנסיבות התאונה, ולכן, חשוב לבחון, בעצה אחת עם עורך דין המתמחה בתחום, את דרכי הפעולה האפשריות העומדות בפניכם.
מה לעשות במקרה שהייתם מעורבים בתאונת דרכים ונפצעתם?
על אף שרבים אינם מודעים לכך, לא בכל מקרה של תאונת דרכים הכוללת פריצת דיסק, יהיה ניתן להבחין בנזק שנגרם מיד לאחר קרות התאונה. עשויים לחלוף גם מספר ימים עד שהנפגע יחוש בתחושת כאב או בתסמין אחר. כתוצאה מכך, בנוסף לבדיקות במסגרת קופת חולים או בית חולים, חשוב לפנות לייעוץ אצל עורך דין המתמחה בנושא, שכן פריצת דיסק, בנוסף לכך שהיא עלולה להיות עניין כואב למדי, היא גם עלולה לגרום לירידה באיכות חייו של הנפגע ולפגיעה בכושר השתכרותו.
אין האמור במאמר כדי להוות ייעוץ רפואי ו/או משפטי ו/או תחליף לייעוץ רפואי ו/או משפטי ובכל נושא רפואי ו/או משפטי יש להיוועץ ברופא ו/או בעורך דין.